Saturday, April 28, 2012

Sexagenara și tânărul (Nora Iuga)


Nu de puține ori am citit romane parțial autobiografice, și de fiecare dată a fost o experiență neobișnuită. De data aceasta am asistat la un monolog de 200 de pagini în care Anna își povestește viața unui bărbat mult mai tânăr decât ea. De ce face lucrul acesta? Nu o spune. Am fost mereu fascinată de impulsul acesta de a povesti până și cele mai neînsemnate lucruri, sau aminitiri care cu siguranță nu mai interesează pe nimeni, tocmai acelor persoane care probabil nu au avut niciodată de-a face cu ele, pentru care poate acele amintiri nu înseamnă nimic, sau nimic mai mult decât pentru orice alt necunoscut. Același lucru îl face Anna, și poate același lucru se întâmplă seară de seară la terasele din Cluj, povestim la o bere, la un suc, orice poveste trebuie să fie însoțită de un stimulent. Nu știu de ce o facem, din plictiseală, din dorința de a evada în amintiri, în bârfe, din dorința de reuși să comunicăm poate cu cineva care știe să asculte. Anna își povestește întreaga viață unei absențe practic, ezit să spun că este cu adevărat vorba de un alt personaj, sau este acel cineva care ar fi vrut să o asculte, dar nu a făcut-o, sau poate este cititorul însuși?
Cu toate astea, Anna ne dezvăluie lucruri cât se poate de variate, de la ținutul ei natal, la prietena ei Terry, cu care o relație foarte specială precum și întâmplări diverse din anii 70. Trecutul este mereu pus în paralel cu prezentul, orice întâmplare din trecut are parcă o legătură cu ceva din prezent pentru că amintirea e ficțiune, trecutul, aparență, nici măcar o umbră, un abur pe care să le poți vedea (p. 183).
Și astfel, amintirile Annei devin ficțiune, și doar legătura cu personajele din prezent le fac mai veridice. Spre sfârșit Nora Iuga își recunoaște statutul de autoare, în definitiv lumea nu e decât plăsmuirea unui autor, recunoscând că este atât autoarea lui Terry cât și a Annei, și poate a ei însăși? Cu siguranță toți suntem autorii propriilor noastre vieți, a propriilor noastre suferințe, necazuri sau bucurii, iar atunci când acestea sunt prea puternice, recurgem la hârtie, cea mai perfectă ladă de gunoi, tot ce se adună în exces acolo în creier și începe să doară trebuie deșertat.

No comments:

Post a Comment