Ironia sorții sau a filmului pe care urma să-l văd, face ca, tocmai pe când traversam Erorilor, să dau peste un protest relativ pașnic, care spunea ceva de „vrem democrație”/ „nu ne-am născut în locul potrivit”. Trec mai departe, nu mă privește exact în acel moment, deși știu că aș fi vrut și eu să le țin companie.
Cunoscând în mare situația romilor din școli, singurul motiv pentru care m-am dus, a fost să văd mizeria în care trăim într-o formă cât mai artistică și eventual să pot face o lecție cândva pe baza filmului. Dar se pare că debutul în lung metraj al regizoarei Mona Nicoară și Miruna Coca-Cozma ne-au pregătit altceva.
Este vorba de povestea a trei copii, Alin, Beni și Dana, care se întâmplă să fie romi și care sunt urmăriți timp de 4 ani de către echipa de filmare și regizor. Cei trei încearcă să se integreze într-o societate, care pare indiferentă la problemele lor. Nu cred că e vorba de o indiferență națională față de romi, ci de indiferență față de oricine în general, se știe doar în România „fiecare pentru sine”.
Romii aveau școala lor în Dileu, școală care e în curs de renovare din fonduri europene, școală la care romilor nu le-a plăcut niciodată să meargă tocmai pentru că îi făceau să se simtă și mai marginalizați decât erau. În aceste condiții ajung să fie primiți în școala din Târgu Lăpuș, școală la care sunt din nou, indirect, marginalizați, doar prin simplul fapt că nu pot fi integrați în clase corespunzătoare vârstei lor, și în mare, rămân tot împreună, doar un an trece repede, până când vor termina renovarea școlii lor.
Între timp legislația UE se schimbă, și iată că nu mai pot fi formate clase doar din comunități rome, așa că investiția de pe valea Dilăului e doar clădire ultra modernă în mijlocul mizeriei, fără scopul pentru care a fost destinată. Sună cunoscut, nu? Piscina (tot din fonduri UE) făgăduită satului care nu are drumuri, nu este cu nimic mai prejos!
Inevitabil copiii se întorc din nou la școala din Târgu Lăpuș, unde nu reușesc (nimeni nu știe, și tot asta e și întrebarea tatălui lui Beni „De ce?”) să învețe nimic. Dana abandonează procesul pe parcurs, are 16 ani, dar consideră că a stat destul single, deci e vremea pt un soț. În patru ani apar 2 copii, care probabil vor merge la școală, după cum spune ea.
Din cauza rezultatelor deloc promițătoare, copiii sunt transferați la școala specială, unde se pare că li se acordă mai multă atenție.
Final deschis. Ce s-a întâmplat cu acești copii? Nimic. Sună cunoscut, nu? Stagnarea lor e de fapt și stagnarea noastră, oricât de greu o acceptăm, și mă face să mă gândesc inevitabil la una dintre poveștile mele preferate, scrisă de Hemingway, „A clean, well-ligheted place”, unde totul se învârte în jurul cuvântului „nimic/nothing”, unde până și omul ajunge să fie „un nothing”.
Din perspectiva spectatorului, aș spune că într-adevăr cineva e responsabil pentru situație, deși nu aș știi către cine să mă uit. Poate cu toții? Inclusiv ei?
Din perspectiva unui profesor care s-a confruntat cu o situație de genul acesta, pot spune că în învățământul de masă, munca diferențiată la acel nivel, este aproape o utopie, oricât de frumos ar suna. Pe de altă parte, legislația actuală spune că e ilegal să faci clase separate, deci?
Problema e mult mai complexă decât pare, dar la sfârșit rămân doar zâmbetele copiilor care au venit la vizionare, și care nu au fost probabil niciodată într-o sală de cinema. Au zâmbit pentru că li s-a dat dintr-o dată atât de multă atenție, pentru toată lumea i-a aplaudat în picioare, pentru că ne-au fost poate cei mai dragi actori și cei mai autentici.